30 cent per woord… en dan mag je blij zijn

Image: Tengyart, Unsplash.com

“Hé hallo…!”

Er klonk herkenning door in de stem. “Ja, nou weet ik het weer. Leuk dat je even belt”.

Zeker leuk. Ik had meneer de marketing manager een email gestuurd en verteld waarom ik als copywriter een goede match zou zijn voor zijn opleidingsinstituut.

Vijf weken na mijn email kreeg ik eindelijk antwoord. “Sorry voor de late reactie, maar wij werken altijd met Platform X voor freelancers. Wat voor jou? Maar op dit moment heb ik dringend een content schrijver nodig voor 16 uur per week. Kan jij?”

“Nee”, schreef ik terug. “Er zitten maar 7 dagen in een week. Dat gaat ‘m nu even niet worden.”

Toch maar even gebeld achteraf. Pappen en nathouden, weet je wel. En zo kwam Platform X in beeld.

Ik dus naar Platform X waar ik een stel vragen moest invullen. Eén van de vragen ging over mijn prijs per woord. Da’s makkelijk, schreef ik: heb ik niet.

Na het invullen ging ik verder met mijn werk.

Komt Eefje van Platform X op de lijn met een lieve email dat het model waar zij mee werken toch echt een woordprijs hanteert. “Dat is een beslissing die we eenmaal genomen hebben”.

Gelukkig had ze een mooie boodschap voor me: “Ik kan je een woordprijs van 30 cent aanbieden”. Ik ging er bijna van stotteren.

Snel rekenen want je weet nooit, dacht ik. Maar wat bleek? Wat ik bij Platform X zou verdienen is veel lager dan mijn uurprijs. Echt veel lager.

Voordeel was wel dat ik dan kans had om voor grote namen te gaan werken, wist Eefje me te beloven. Wauwie!

Ik probeerde aan Eefje uit te leggen dat het zo niet werkt. Ik vroeg:

“Vragen jullie dan ook aan fotografen wat de bitrate van hun foto’s is of hoeveel megapixels ze geschoten hebben voor een shoot? En verdient een shoot voor het web (72 ppi) dan ook 4 maal zo weinig als een fotoshoot voor drukwerk (300 ppi)?”

“Vragen jullie dan ook aan een grafisch ontwerper wat de totale lengte van alle zijden van de grafische elementen is die zij heeft verwerkt in een ontwerp?”

“Vragen jullie dan ook aan een marketeer hoeveel likes de sociale posts opbrengen en baseren jullie daarop je prijs?”

“Betalen jullie een medewerker in een verzorgingshuis ook op basis van het aantal luiers die hij verschoont?”

“Snappen jullie niet dat de kracht van een tekst niet afhangt van hoeveel woorden erin zitten maar hoe weinig? Dus hoe minder hoe beter!”

“Snappen jullie niet dat het communicatie-doel op deze manier lijnrecht ingaat tegen mijn commerciële doel en dat ik zo dus geen goede teksten kan schrijven?”

“Snappen jullie niet dat ik niet van plan ben om mijzelf arm te laten maken zodat jullie rijk kunnen worden?”

Wie zijn trouwens die schrijvers die aan Platform X meedoen?

Jemig.

---
Ik ben Jos de Keijzer, ghostwriter, copywriter. Ik schrijf over schrijven en nóg belangrijkere dingen. Vond je dit leuk of goed, abonneer je dan op mijn nieuwsbrief. En heb je een schrijver nodig? Je weet me te vinden!

Vorige
Vorige

Joy Division Undercover. Even stilstaan bij de afgrond.

Volgende
Volgende

De teloorgang van Amerika