Ik vind hier wat van. Geëngageerde copywriters in een wereld in nood.

Ik weet nog goed hoe ik twee jaar geleden met copywriting begon. Doodnerveus pretendeer je ineens iemand te zijn die je niet bent. Hoe ga ik potentiële klanten ervan overtuigen dat ik het beste ben dat ze ooit is overkomen? Not!

Schrijven kon ik wel maar dat was altijd academische shit geweest. Hoe langer de zinnen hoe beter. Niet alleen dat, ik mocht ook gewoon mijn mening verkondigen. Dat moest zelfs. Als je lang genoeg studeert, stijg je boven de meningen uit. Of misschien is het wel een beweging naar beneden: je gaat het fundament van veel van die meningen bekijken en je komt vaak drijfzand tegen.

Ik had geleerd door ideologieën heen te prikken en ze aan de schandpaal te nagelen van hun eigen succes. Laten we zeggen, dat ik er redelijk linkse ideeën op nahield (en nog steeds), dat voor mij Amerikaans corporatisme de pot op kon (en nog steeds) en dat religie niet alleen opium voor het volk was, maar ook de zweep der machtigen (en nog steeds).

Nu moest ik ineens die kritische blik opzij zetten en in korte zinnen ja en amen gaan zeggen voor om het even welk bedrijf dat product X verkoopt. Ineens moest ik heel erg enthousiast zijn voor het nieuwste idee van de hipste marketing goeroe (Neil Patel bijvoorbeeld—alleen is dat een verkeerd voorbeeld want ik vind hem nog echt leuk ook).

Mijn eerste reactie was om heel erg binnen de lijntjes te kleuren. Braaf doen wat van je gevraagd wordt. Het was namelijk geen vraag maar een opdracht en opdrachtgevers hebben macht.

Fast forward naar nu. Ik ben er helemaal van teruggekomen. Ik denk dat copywriters er wél een mening op na kunnen houden. Ze kunnen de wereld gewoon laten weten dat ze maatschappelijk betrokken zijn. Ik geloof zelfs dat tekstschrijvers die geëngageerd zijn en dit laten weten, betere teksten kunnen schrijven.

En de wereld heeft ze nodig!

Dat wil niet zeggen dat ik overal met een opgestoken vingertje kom binnenwaaien. Soms moet je niet praten over je mening. Soms wel. Dit zijn enkele gedachten over dit onderwerp die ik belangrijk vind.

Ga nooit klanten moraliseren

Het lijkt me vanzelfsprekend, maar ik begin er toch maar even mee: ga je klant niet de les lezen. Klanten zitten niet te wachten op een correctieve stem; vooral niet van iemand die ze inhuren om teksten te schrijven. Voor klanten ga je gewoon hard aan het werk. Als je het echt heel erg oneens bent met een bepaald bedrijf—een wapenfabrikant bijvoorbeeld—dan kun je toch gewoon nee tegen de opdracht zeggen. Maar elke opdracht die je aanvaardt, wordt jouw opdracht. Die is heilig. Voor je klant ga je tot het naadje.

Je kunt de wereld niet in je eentje veranderen

Het punt is dat je de wereld niet in je eentje kunt veranderen. Dus waarom zou je? Vaak wordt het onvermogen van het individu aangegrepen om dan maar helemaal niets te doen aan een wereld die naar de klote gaat. Maar ik zou willen zeggen: samen kunnen we wat bereiken. En dat “samen” is dus op een ander terrein te vinden dan het op eigen houtje moraliseren van je opdrachtgever. Samen sla je de handen ineen door de thema’s die er toe doen vaak te laten horen in je eigen content.

Laat je mening horen in je eigen content

Dat is dus meteen het volgende punt dat ik wil maken: je eigen content. Ben jij nou schrijver of niet? Bij jou vloeien de woorden toch als vanzelf uit de vingertoppen? En zelfs als dat niet zo is, dan nog schrijf jij tien keer beter dan alle niet-copywriters. En omdat jij goed kan schrijven, geef jij op eloquente manier vorm aan het gesprek over de dingen die er toe doen. Op LinkedIn natuurlijk, want waar anders?

Iedereen weet dat het anders moet

En jouw woorden treffen doel. Weet je waarom? Omdat de wereld dringend verandering nodig heeft en iedereen dat eigenlijk ook wel weet. Er zijn zoveel issues: racisme, het opkomend populisme, klimaatverandering, het vluchtelingenvraagstuk in onze neoliberale samenleving, de gevaarlijke politiek-ideologische patstelling in de Verenigde Staten, het energievraagstuk en de oorlog in Oekraïne. Het houdt niet op. O, wacht, persvrijheid zou ik bijna vergeten. Als jij schrijft over de dingen die er toe doen, draag jij bij aan het bespreekbaar maken ervan.

Authenticiteit is goud waard

O ja, weer zo’n lekkere inkopper: authenticiteit is goud waard. Duh! Maar wat blijkt in de praktijk? Al die mooie en geweldige tekstschrijvers vinden het enorm moeilijk om authentiek te zijn. Voor anderen kunnen ze schrijven, maar over zichzelf praten, ho maar. Dan is het ineens impostersyndroom links en zelftwijfel rechts. Maar als je nou eens authentiek bent door issues waar jij warm voor loopt te benoemen op jouw manier? Hupsakee: de schijnwerper is even niet op jou gericht, maar je bent wel zichtbaar goud waard.

Geëngageerde teksten zijn altijd beter

Geëngageerde teksten zijn altijd beter dan brave teksten. Dus als je nieuwe klanten aan de haak wilt slaan, kom dan vooral niet al te braaf over. Heb een mening. Sta ergens voor. Maak je eens lekker boos. Dan ben je ineens een copywriter met lef en dat willen al die potentiële opdrachtgevers stiekem maar al te graag (de betere dan toch). Want lef verkoopt. Klanten willen teksten met lef, teksten waar de vonken vanaf springen.

Dus…. Zullen we? Ik heb het roer in ieder geval omgegooid. Tuurlijk, ik werk voor het bedrijfsleven en dienstverlenende organisaties. No problemo! Ik ga tot het uiterste voor mijn klanten. Maar ik ben ook een taalnerd met een uitgesproken mening over zaken waar niet iedereen hetzelfde over denkt. Dat de mens meer is dan een consument, bijvoorbeeld. Of dat onze wereld oplossingen nodig heeft die we allemaal in onze portemonnee gaan voelen.

We kunnen het maar beter onder ogen zien. En dus brengen wij tekstschrijvers het onder woorden.


Vond je dit leuk om te lezen? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van Zekyr Copywriting voor nog meer leuke en doordachte content over de communicerende mens. Ik werk vanuit een duidelijke visie die de copywriter als het brandpunt van de communicatie ziet. Ik heb ook ideeën over hoe de wereld anders kan en zou moeten. Als je op zoek bent naar een schrijver die jouw merk laat groeien met woorden, neem dan zeker even contact op met Zekyr.


Vorige
Vorige

Zaag jezelf de afgrond in. Over de bodemloosheid van het schrijversvak.

Volgende
Volgende

De rol van de copywriter in marketing en communicatie: vermijden, verleiden, begeleiden